English
Search
Back to All Blog Posts

Araçlara Uygulanan Yazılım İşlemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç Yazılım İşlemi Nedir?


Her elektronik kontrol ünitesine sahip aracın içerisinde kendine özgü bir yazılım bulunmaktadır. Bu yazılım ile motor beyni araçtaki tüm modüllere sinyaller göndererek iletişim sağlar.

Yani tüm motor yönetimi ve iletişim kurduğu tüm araç parçalarının yönetimini kapsamaktadır. Elektronik kontrol ünitesindeki yazılım, aracın motor performansını yani yakıt sensörlerinin çalışmasını, hava akış sensörünü, emme havası sıcaklık sensörünü, yağ ve soğutma suyu sıcaklıkları gibi birçok değeri içererek belirli bir beygir ve tork değeri oluşturur.

Bu araç yazılımı içerisindeki değerler, yazılım mühendisleri tarafından araca uygun bir şekilde düzenlenerek yeni değerler oluşturur. Bu değerler aracın performansını etkileyerek daha fazla beygire sahip olmasını sağlar.

Bununla beraber araç kullanıcıları hem daha performanslı hem de daha ekonomik yakıt tüketimi ile araçlarını kullanırlar. Araç yazılımları kabaca araç beyninin özgün halinden modifiyeli hale getirilmesidir.

Hangi Araçlara Yazılım İşlemi Uygulanır?


Yazılımlar motor beynine sahip araçlara yapılmaktadır. Binek, hafif ticari ve ağır vasıta araçlara uygulanabilmektedir.

Araçlara Yazılım Nasıl Yapılır ve Hangi Yöntemlerle Uygulanır?

Yazılım işlemi, araç beynine yazılım cihazları ile bağlantı yapılarak mevcut elektronik kontrol ünitesindeki (ECU) yazılım alınarak yapılır. Yeni bir yazılımın okunup tekrardan yazılabilmesi için yazılım cihazlarına ve yazılım programlarına ihtiyaç vardır.

Uygulandığı yöntemler OBD, Bench ve Boot işlemleridir.


OBD: Motor kaputunu ve motor beynini sökmenize gerek kalmadan araç içerisinde bulunan ve Obd kablosu ile bağlantı yapılan işlem.
BENCH: Motor beyninin içerisini açmadan yalnızca beyin pin uçlarıyla bağlantı yapılan yöntem.
BOOT: Motor beyni açılarak içerisine lehimler kullanılarak bağlantı yapılan işlem.

Yazılım Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Yazılım yapabilmemiz için öncelikle gerekli yazılım cihazları ve ekipmanları bulundurulur. Bu cihazlar ağır vasıta ve binek araçlara göre değişkenlik gösterebilir.

Hatta aynı segment araçlarda bile zaman zaman değişim göstermektedir. Yazılım işlemi yapmadan önce hangi cihazı kullanacağımızı belirleyip buna karar vermemiz lazım.

Karar verdikten sonra cihazda istenilen kuralların yerine getirilmesi gerekmektedir. Örneğin aracın yazılımı OBD üzerinden okunup yazılıyorsa aracın aküsünün bir akü sabitleyici ile sabitlenmesi gerekmektedir.

Bunun sebebi yazılım işlemi yapıyorken akünün voltaj dalgalanmalarının önüne geçmektir. Eğer işlem yaparken akü voltajı 12 voltun altına düşerse beyin ile iletişim kesilir ve işlem yarım kalır.

Bu durum istemeyeceğimiz bir sorun ile karşı karşıya kalmamıza neden olup araç beyninin çökmesine yani araç beyni ile yazılım cihazının iletişiminin kesilmesine neden olur.

Bu sorun araç yazılımı işi yapan insanların istemediği bir sorundur. O yüzden akü sabitlemek en önemli unsurlardan birisidir.

Diğer unsurlar biri ise internetin kesilmesi ve bilgisayarın kapanmasıdır. Eğer internet kesilir ise araçtan ve cihazdan bağlantıyı koparmadan bilgisayara telefon yardımı ile tekrar internet verilmesi önerilmektedir.

Bu sayede yarım kalan işlem tekrar devam edebilir. Bu sorun araçtan araca değişkenlik gösterebilir yani tekrar yarım kalan işlem devam etmeye de bilir.

Bu sebeple iyi bir internet, sağlam bir güç kaynağı ve akü sabitleme cihazı kullanmak bu ve bunun gibi birçok sorunların önüne geçmesine engel olacaktır.

Eğer arabanın yazılımı  ‘’Bench’’ yani aracın beyin pin uçları bağlantı yöntemiyle yapılıyorsa...


Bu işlemi yaparken işlemin gerçekleştirileceği cihazın vermiş olduğu şemanın dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Kablo bağlantıları ile işlemlerin sağlanacak olmasından dolayı kablo bağlantılarını şemada verilen yerlere doğru ve dikkatli şekilde yapılması gerekir.

Hızlı ve bilinçsizce bağlanan kablo bağlantısı araç beynindeki pinlerin eğilmesine hatta kopmasına sebep olunabilir.

Dikkatlice ve bilinçli bir şekilde bu işlemlerin yapılması en doğru olanıdır. OBD protokolündeki gibi akünün dalgalanması riskinin de ortadan kaldırılması sağlanmış olur.

Bench protokolünden okuyup yazmak en güvenilir olanıdır. Yukarıda bahsedilen kurallara uygun bir şekilde çalışılması stressiz bir çalışma ortamı sağlayacaktır. Beyin yazılım işlemi yapmak dikkat gerektiren bir iştir. Dikkatli ulunması işlem bitimine kadar kolaylık sağlayacaktır.

Daha fazla bilgi için Nitro Mekatronik garajlarını ziyaret edebilir ya da 0850 755 02 30 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Comments
Write a Comment Close Comment Form
whatsapp-icon